Eterna

Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.

Försök att ta bort några filter:

Eterna är ett litet schweiziska företaget som har funnits över 160 år. Varumärket räknas med att vara bland de bästa av alla varumärken inom branschen. Eterna schweiziskt armbandsur är tillverkade med passion. Företaget letar ständigt efter nya innovationer och vill gärna förbättra egenskaper och funktioner i sina klockor hela tiden. Företaget har tagit fram banbrytande lösningar till mekaniska klockor som man utvecklat under flera århundraden för att kunna lösa vissa utmaningar i dem. Under sin långa historia har varumärket satt nya standarder gång efter gång.

Historia

Företaget grundades av Dr. Josef Girard och Urs Schild år 1856 i Gretchen, Schweiz. Från början hade företaget namnet "Dr. Girard & Schild". Företagets ursprungliga syfte var att bekämpa arbetslösheten i regionen. År 1966 Girard lämnade företaget för att återgå till medicinskt arbete. Han sålde alla sina aktier till Schild. Urs Schild fortsatt att driva företaget under de följande decennierna tills han dog år 1888 bara 58 år gammal. Efter hans död företaget blev ägd av systrarna tillsammans och ledningen togs av Schilds son Max. Max var en banbrytande ledare och han bekantade sig snabbt med den tekniken som utvecklades i USA. Efter han kom tillbaka från USA representerade han nya tillverkningsmetoder men de togs inte i bruk. Efter att ha bråkat med sin bror lämnade han företaget. Företaget bytte namn till Eterna i början av 1900-talet.

År 1908 var signifikant för företaget. Företaget patenterade sitt första armbandsur med larm. Efter en lång utvecklingsperiod kom detta armbandsur till produktion sex år senare och såldes mer än en miljon exemplar på 1920-talet. Företagets nästa topp produkt kom ut på 1930-talet och var ett litet damarmbandsur med urverk av baguette modell och som kunde massproduceras. År 1932 genomfördes stora ändringar i företaget. Klockfabriken delades upp i två aktiebolag: Eterna AG klockfabrik och ETA AG urverk fabrik. Syftet med ETA AG urverk fabrik var att tillverka och sälja klockdelar och komponenter till andra klockföretag. Efter dessa ändringar fortsatt Eterna med olika innovationer på 1930-talet och kom till marknaden med 8-dagars larmklocka och företagets första automatisk klocka.

År 1948 företaget presenterade Eterna-matic. Eterna-matic är en patenterad automatisk klocka som är utrustad med ett kullager som dragvikt. Det finns fem kullager som är placerade på strategiska platser i klockan. Detta minskar friktion och leder till att klockan blir mycket effektiv. Samtidigt blir inte klockans delar lika slitna och därmed förlängs klockans livslängd. Eterna-matic klockor är kanske företagets mest kända och bästa modeller.

Andra välkända klockor från Eterna är Kon-Tiki och Sahida. Kon-Tiki klocka lanserades år 1958. Klockan skapades i samarbete med Thor Heyerdahl som av en slump hade en Eterna klocka på sin handled när han seglade med sin berömda segelflotta Kon-Tiki på Stilla havet. Sahida var den första automatiska klockan som var avsedd för damer. Eternas automatiska damklockor var marknadens tunnaste.

Efter år 1982 företaget såldes flera gånger tills ägaren år 1995 blev FAP Beteiligungs GmbH. Företagets ägare var Ferdinand Alexander Porsche som är känd från motorvärlden. Eterna började tillverkning av Porsche Design klockor som Eternas specialmodeller. Porsche Design klockor är kända för sina höga kvalitetskrav. År 2011 överfördes företaget till kinesiskt ägande.

payments-logo

© 2022 Klockmagasinet.com