Har du längre övervägt att köpa en Apple Watch Series 3 men nu börjat fundera på Apple Watch SE istället? Både modeller representerar kategorin för billigare Apple Watch och är mycket bra alternativ för att komplettera din iphone. Apple Watch 3 och SE liknar varandra gällande priset, men det finns vissa skillnader som vi tror att du bör veta innan du gör ditt val.

Apple Watch SE lanserades nu under hösten 2020 medan Series 3 har varit på marknaden sedan flera år. Apple Watch Series 3 är kankse lite äldre, men det handlar fortfarande om en mycket konkurrenskraftig modell som har blivit allt mera lockande nu att priset har kommit ned. SE eller Series 3, vilkendera ska man nu sen välja? I denna artikel ska vi utföra en jämförelse för att försöka göra valet lite enklare för dig. Läs vidare och glöm inte att bekanta dig med vår jämförelsetabell som du hittar helt i slutet av denna artikeln.

Vilken Apple Watch ska du köpa: SE eller Series 3?

Apple Watch SE är en splitterny Apple kollektion som lanserades på hösten. Denna nya modellen är kanske billigare än de flesta Apple klockor, men man får mycket funktionalitet för pengarna! Apple Watch SE är den första gången att Apple har lanserat en billigare modell. Kollektions idé är samma som med Apple Watch SE modeller: klockan erbjuder allt vi behöver och bara det som vi kan tänka oss att vara utan har lämnats bort.

Men sen finns det också Apple Watch Series 3. En avancerad modell som har varit på marknaden redan i flera år utan att bli för föråldrad gällande teknik och prestanda. Vilken ska man nu sen välja? Dessa två modeller liknar varandra på många sätt: både har en ljusstark Retina-skärm, är vattentåliga och mäter pulsen direkt från din handled. Därför kan det vara ganska svårt att välja mellan modellerna efter bara ett snabbt ögonkast.


Innehåll:


Design & skärm

En av de största skillnader mellan Apple Watch SE och Series 3 är klockornas design. Series 3 är kantigare och har en mindre skärm och ett större hölje än SE. Klockan liknar den första generationen av Apple klockor och är tillgänglig is storlekar 38 mm och 42 mm.

Apple Watch SE ser ut som de nyare Apple Watch modeller: Series 4, Series 5 och Series 6. Denna klockan har en mer rundad design, är lite tunnare och har ett större skärm. Skillnaden mellan skärmarna på SE och Seires 3 är ganska stor och det här är en grej som visar att det ryms flera år av ny teknologi mellan modellerna.

Apple Watch | skillnader mellan skärmområdet

  • Apple Watch Series 3 (38 mm): 563 mm (272 x 340 pixlar )
  • Apple Watch SE (40 mm): 759 mm (394 x 324 pixlar)
  • Apple Watch Series 3 (42 mm): 740 mm (312 x 390 pixlar)
  • Apple Watch SE (44 mm): 977 mm (448 x 368 pixlar)

Prestanda och batteriet

Både modeller har en dual-core processor, men SE klockans S5 processor är till och med två gånger snabbare än den äldre S3 modellen. I praktiken betyder detta att SE är betydligt snabbare med att öppna appar än Apple Watch Series 3. Även om S3 är lite långsammare är det bra att komma ihåg att det inte behövs så mycket kraft för att driva klockans funktioner. Den nyare S5 processor är dock två generationer nyare som modell! Den nya modellen kommer troligtvis vara mera kompatibel med nya watchOS uppdateringar, men i praktiken ser vi det först senare.

När det gäller batteriet är Apple Watch Series 3 och SE på precis samma linje. Både klockor lovar upp till 18 timmar batteritid, vilket har hittills varit en standard för alla Apple Watch modeller.


Hälsa och säkerhet

Både Apple Watch Series 3 och SE har inget EKG eller funktion för mätning av syrenivå i blodet som till exempel finns i den nya series 6 modellen. Det finns dock ett brett sortiment av andra praktiska funktioner i dessa modeller som stödjer dig i att ta hand om ditt välmående. Både modeller har optiska pulssensorer som mäter din puls direkt från handleden. Klockan använder din pulsdata för att hålla koll på ditt välmående och varna dig om den märker något onormalt. Både modeller erbjuder en stor kollektion av olika träningsprogram och har en avancerad funktion för sömnregistrering. Det finns dock ett par extra funktioner som bara den nyare SE har.

SE klockan har feldetektering och den kan användas för internationella nödsamtal. Dessa funktioner kan vara speciellt hjälpsamma för att göra vardagen lite säkrare för äldre personer i din familj. Apple Watch SE känner igen när du faller och noterar dina nödkontakter automatiskt. SE Cellular modellen ringer automatisk till akutcentrum i nödsituationer om du inte kan göra det själv. Funktionen fungerar även utomlands så länge du har en cellular modell med mobiluppkoppling. SE fungerar har också bullernotiser som inte finns på Series 3 klockor.


Cellular-funktionen på SE modellen

Apple Watch SE är också tillgänglig som en cellular modell som man kan koppla till mobilnätverk. Tidigare fanns det också en cellular modell av series 3 klockan men produktionen har avbrutits. En Cellular Apple Watch kan användas som en telefon. Använd din klocka för att göra samtal eller skicka Whatsapp meddelande utan att ha din telefon med dig. Du kan lämna din iPhone hemma men fortfarande vara i kontakt med världen via din klocka.

Både klockor har avancerad GPS som gör det mycket enkelt för dig att hitta fram. SE klockan har också en integrerad kompass funktion och en höjdmätare som är alltid på så att du kan hålla koll på din höjd i realtid.


Jämförelsetabell: Apple Watch SE och Apple Watch Series 3

Apple Watch SE Apple Watch Series 3
Lansering 2020 2017
Skärm 40mm eller 44mm, Retina OLED 38mm eller 42mm, Retina OLED
Processor S5 S3
Cellular modell Ja Nej
Batteriliv ca. 18 timmar ca. 18 timmar
Vattentät till 50 m (bra för simning) 50 m (bra för simning)
Pulsmätare Ja Ja
GPS och Wi-Fi Ja Ja
Bluetooth 5.0 4.2
Kompass Ja Nej
Höjdmätare Ja, alltid på Ja
Falldetektering Ja Nej
Varnar om skadliga bullernivåer Ja Nej
Nödsamtal utomlands (Cellular) Ja Nej
Family Setup Ja Nej
Sömnregistrering Ja Ja
Material i hölje Aluminium Aluminium
Färger Silver, mörkgrå, guld Silver, mörkgrå