De nya Apple Watch klockor lanserades i september 2020. Har du redan bekantat dig med dessa nyheter? Om du letar efter en jämförelse av Apple Watch Series 6 och Apple Watch SE klockor har du hittat rätt ställe.Vilken Apple Watch är bäst för just dig?

Apple Watch nyheter | höst 2020

De nya Apple Watch klockor är här! Apple organiserade ett virtuellt lanseringsevenemang under september 2020 för att presentera sina två nyaste klockor till en mycket nyfiken publik: Apple Watch Series 6 och den enklare grundmodellen Apple Watch SE. Både klockor använder sig av det nya WatchOS 7 operativsystemet, men SE som en lite billigare modell saknar vissa funktioner som Apple Watch Series 6 stöder. En annan stor skillnad är att Series 6 klockan har Apples nyaste och mest effektiva S6-chipet medan SE har S5 som också används i Series 5 klockor. Både modeller finns med (Cellular) eller utan möjligheten att ställa in mobilnätverk.

Men vad är skillnaden mellan Series 6 och SE klockor?

Det finns naturligtvis mera skillnader mellan Apple Watch Series 6 och den enklare men billigare SE. Läs vidare och lär dig allt som du borde veta innan du gör ditt val mellan dessa två modeller. Vi har försökt att göra det så lätt som möjligt för dig att jämföra dessa smartklockor!


Innehållsförteckning:


Är Apple Watch 6 mycket bättre när det gäller material?

Många älskar Apple för dess ikoniska design och högklassiga materialval. Apple Watch 6 och SE är identiska när det gäller den ljusstarka Retina-skärmen. Både modeller är också vattentäta till 50 meter och passar mycket bra till simning.

Det finns naturligtvis också vissa skillnader mellan Apple Watch Series 6 och den enklare men billigare Apple Watch SE. Series 6 klockan finns till exempel tillgänglig i betydligt flera färgalternativ. Både klockor finns tillverkad i aluminium men av Series 6 finns det även en snäppet lyxigare version i rostfritt stål. Aluminium är dock ett mycket passande materialval för en smartklocka och SE sitter bekvämt på handleden. En annan skillnad är att skärmen på Series 6 är alltid på medan SE klockans skärm ska aktiveras genom att höja handleden eller att trycka på skärmen.


Syrenivån i blodet och EKG - nödvändigt eller överflödigt?

Apple Watch Series 6 klockan har Apples nyaste Dual Core S6-processor som är till och med 20% snabbare än S5-processor som vi känner från Series 5. SE klockan använder fortfarande S5-processorn men Apple lovar att klockan är upp till dubbelt snabbare än sina även idag mycket populära Series 3 klockor.

En av de mest omtalade egenskaper of Apple Watch 6 är dess nya sensor som nu också mäter syrenivå i blodet direkt från din handled. Denna klockan samlar data med blodsyremonitoren så att du kan hålla koll på hur bra din kropp absorberar syre. Lär dig mer om hur du mår. Blodsyremonitoren pågår 24/7 i bakgrunden men det går också att läsa av din nivå när du vill. Du hittar din hälsodata lätt i ett ställe i Apples Hälsa appen. Appen är designad att hjälpa dig i att hålla koll på hur din hälsa utvecklas över tid.

Både klockor har en integrerad optisk pulsmätare med vilken du får insiktsfull data gällande såväl din vila som din dagliga aktiviteter. Men även här har Series 6 klockor något extra jämfört med SE. Series 6 klockor har Apples EKG app med vilken din klocka kan stödja dig genom att informera dig om din hjärtrytm och varna dig möjliga oregelbundenheter.


Uppleva mer med WatchOS 7

Både av hösten nya Apple Watch klockor använder den senaste versionen av WatchOS. Med WatchOS 7 får du en fin rad nya innovationer på din handled som Apples förnyade sömn och fitness applikationer. WatchOs 7 erbjuder mera anpassningsbara urtavlor som är lättavlästa och roligare än tidigare. Skapa dina egna urtavlor och dela dina favoriter. Du kan nu också använda Memoji på din Apple Watch!

Det nya operativsystemet introducerar också en ny familjeinställning som gör det lätt för dig att optimera klockan för barn eller äldre vuxna. Med denna nyhet blir det möjligt att använda klockan för kommunikation, säkerhet och hälsa även utan iPhone. Koppla barnets klocka till din iPhone och gör det lätt för dina käraste att hålla kontakt med dig. Familjemedlemmar som har familjeinställning kan snabbt och enkelt ringa efter hjälp med bara ett knapptryck. Ta hand om äldre familjemedlemmar låt klockan göra vardagen litet tryggare.


Apple Watch 6 och SE i jämförelsetabell

Här nedan hittar du vår jämförelsetabell för Apple Watch 6 och Apple Watch SE. Vi har samlat alla funktioner i en enkel lista och försökt göra det så lätt som möjligt för dig att jämföra modellerna. Kom ihåg att även bekanta dig med våra andra Apple Watch klockor!

Apple Watch Series 6 Apple Watch SE
Skärm 40mm eller 44mm, Retina OLED (368x448 pixlar) 40mm eller 44mm, Retina OLED (368x448 pixlar)
Kompatibel iOS/iPhone iOS/iPhone
OS WatchOS 7 WatchOS 7
Skärmen alltid på Ja Nej
Material Aluminium och rostfritt stål Aluminium
Färger Silver, grå, guld, blå och röd (aluminium), silver, mörkgrå och guld (rostfritt stål) Silver, grå och guld
Utbytbart armband Ja Ja
Funktioner Syrenivån i blodet, EKG-app, nödsamtal,fall detektering Nödsamtal, fall detektering
GPS och GNSS Integrerad Integrerad
Kompass Ja Ja
Höjdmätare (alltid på) Ja Ja
Sensor för acceleration Ja Ja
Kan anslutas till mobilnät Ja (endast Cellular modeller) Ja (endast Cellular modeller)
Mikrofon och högtalare Ja Ja
Siri röst kontroll Ja Ja
Betalning Apple Pay Apple Pay
Registrering av sömn Ja Ja
Säkerhet Nödsamtal (internationellt), fall detektering, varning för oregelbunden hjärtrytm, övervakning av ljudnivå Nödsamtal (internationellt), fall detektering, övervakning av ljudnivå
Processor Dual Core S6-processor (t.o.m 20% snabbare än S5) och trådlöst W3 chip Dual Core S5-processor och trådlöst W3 chip
Anslutas till Wi-Fi, Cellular modeller kan anslutas till mobilnät Wi-Fi, Cellular modeller kan anslutas till mobilnät
Minne 32GB 32GB
Bluetooth 5.0 5.0
Laddning Apples magnetiska laddningskabel (USB) Apples magnetiska laddningskabel (USB)
Batteriliv Hela dagen
(ung. 18 timmar)
Hela dagen
(ung. 18 timmar)