white text on black background

Suunto vs Garmin - allt du behöver veta innan du väljer din aktivitetsklocka

Suunto eller Garmin? Många har det svårt med att välja varumärket när det gäller aktivitetsklockor . Speciellt om det handlar om din första träningsklocka får man lätt lite beslutsångest från mängden olika varumärken och modeller som finns där ute på marknaden. I denna artikel ska vi gå igenom allt som vi tycker du ska veta om Suunto och Garmin som är bland de populäraste varumärkena när det gäller sport teknologi.

Om du redan har en träningsklocka är du troligtvist redan bekant med de olika funktioner som de vanligaste träningsklockor erbjuder. Men, om det handlar om ditt första träningsklocka köp tycker vi att det är viktigt att inte göra ditt val utan tillräckligt jämförelse av olika alternativ. Du vill ju se till att din nya klocka uppfyller alla dina förväntningar!

Men Garmin eller Suunto? Både hör till de populäraste varumärken när det gäller marknaden för GPS träningsklockor och aktivitetsarmband. Suunto och Garmin är både kända för sina avancerade träningsklockor, Garmin är dock ofta ett lite dyrare val men även detta beror sist och slutligen på modellen som du väljer. Låt oss titta lite närmare.

Garmin som företag

Garmin är ett amerikanskt företag som grundades 1989 i Olathe Kansas. Garmin kändes originellt som Pronav som var företagets originella namn. Detta företag har alltid specialiserat sig på GPS teknologier men det har aldrig handlat bara om klockor! Garmin har en mångsidig portfölj av innovativa GPS teknologier för såväl flyg- ,marine- som också bilindustrin. Under de senaste åren har företagets fokus varit allt mer på träningsklockor.

Det har hänt mycket under årens lopp och Garmin har vuxit från ett litet företag till ett internationellt varumärke. Idag känns Garmin världen runt för sina avancerade tekniska innovationer. Detta varumärket stödjer den Amerikanska armén med sina GPS teknologier men är även känd på träningsklocka marknaden inom branschen för de mera vardagliga Garmin pulsklockor för såväl nybörjare som professionella idrottare.

Suunto - expertis från Finland

Suunto är ett finländskt företag som har varit aktiv redan sedan 1936. Idag har företag sitt huvudkontor i Vanda nära Helsingfors. Företagets namn ‘’Suunto’’ kommer från finska ordet suunta som betyder riktning. Detta namnval är vettigt när man kommer ihåg företagets originella bransch. Suunto började sin verksamhet med att tillverka avancerade kompasser. Även idag känner många Suunto för sina kompasser och navigeringsverktyg.

Idag sysselsätter Suunto över 300 människor runt om i världen. Suunto klockor säljs i mer än 100 länder och varumärket har blivit ett internationellt fenomen. Varumärkets sortiment av klockor har blivit mycket mångsidigt med modeller för varje behov. Detta företag tillverkar allt från avancerade dykarklockor till stiliga träningsklockor Som Suunto 3 och Suunto 7.Suunto och Garmin i jämförelse

Som sagt handlar det om två stora internationella varumärken som många litar på när det gäller GPS verktyg och träningsklockor. Som nästa kommer vi att kort gå igenom olika funktioner och jämföra Suuntos och Garmins lösningar. Finns det stora skillnader mellan dessa företag?

Registrering av data och datavyer

Både Suunto och Garmin klockor erbjuder anpassningsbara datavyer med vilka du kan hålla koll på dina prestationer i realtid. Både företag har olika verktyg för registrering av tempo, tid, distans, puls, kaloriförbrukning och mycket mera. Med en knapptryck får du tillgång till olika sammanfattningar gällande dina personliga tla gällande mätvärden som genomsnittlig takts, stegräkning och förändringar i höjden.

När det gäller registrering av data och datavyer finns det inga stora skillnader mellan Garmin och Suunto klockor. Men det finns skillnader gällande dina möjligheter att anpassa hur din klocka visar dina data. Med Garmin Fenix har du möjlighet att anpassa dina datavyer under ditt träningspass. På alla Suunto klockor krävs det att du gör dina modifieringar via Suunto appen och det går inte att byta på vyerna medan träningen.

Batteriliv

Suunto 9 är mycket smart när det gäller batteriförbrukning. Denna modell håller dig uppdaterad gällande batteritiden och har tre olika batterilägen att välja mellan för att optimera hur länge batteriet räcker. Din klocka föreslår dig att byta på batteriläget när klockans batteri börjar vara låg. Beroende på läget får du mellan 25 och 120 timmar batteritid. Men Suunto är inte den enda med sådana smarta lösningar. Även Garmin har motsvarande funktioner som UltraTrac som får batteriet att räcka längre som finns bland annat på Fenix modeller. UltraTrac fungerar genom att stänga och slå på GPS funktionen i korta perioder. När GPS funktionen är inaktiv används klockans accelerometer för att hålla koll på användarens rörelser.

Kartor och navigering

Både varumärken erbjuder högklassiga navigeringsverktyg för de som vill upptäcka nya rutter. Till exempel Garmins Fenix klockor är utrustade med topografiska kartor i färg, som gör det lätt för dig att hitta fram. Det är dock bra att komma ihåg displayens storlek och att det kanske inte är idealt för alla användaren att läsa kartan via en liten skärm.

Alla Suunto klockor erbjuder GPS funktioner med vilka du kan följa dina rutter i realtid och navigera till rätt riktning. Suunto har också flera modeller med barometer och höjdmätare som är både mycket praktiska funktioner för till exempel terränglöpare. Igen finns det inga stora skillnader mellan varumärkena, men det är värd att komma ihåg och jämföra de olika funktioner som finns.

Datahantering och appar

Om du tänker på att byta varumärke är datahantering säkert en av de skillnader som du kommer att märka. Suunto erbjuder Suunto app som du kan använda för att hantera alla data som du samlar med din klocka. Det går att samla, analysera och synkronisera data med alla Suunto klockor. De flesta modeller erbjuder också mobilnotiser med vilka du kan visa dina meddelande via klockans display om den är kopplad till din mobilenhet. De nyaste modeller erbjduer en funktion som synkroniserar data som dina steg, rutter och kalorier 24/7 mellan klockan och mobilen.

Alla Garmin klockor är kompatibla med Garmin Connect som liknar mycket Suunto App verktyget. Med Connect får det att planera rutter, skapa olika träningspass och utmana dina vänner för roliga tävlingar. Det finns ingen stor skillnad mellan Garmin Connect och Suunto app när det gäller funktionerna. Gällande designen finns det dock små skillnader! Om du vill kan du försöka ladda ned appar på din mobil innan du gör ditt val och se om du föredrar den ena över den andra.

Vilken ska jag välja: Suunto eller Garmin?

Detta om du borde välja Suunto eller Garmin beror helt på dig som användare. Både varumärken är utmärkta val och erbjuder dig innovationer som du kan lita på! Såväl Suunto som också Garmin har mycket breda sortiment av träningsklockor och det finns något för varje behov oavsett och varje budget. Tänk på vilka slags funktioner du behöver som tränare innan du gör ditt val. Vill du ha något mycket noggrann och avancerad eller skulle det räcka med en motiverande träningsklocka som gör tränandet lite roligare. Bekanta dig med vårt breda sortiment av träningsklockor och hitta den perfekta klockan för dig.

Suunto eller Garmin?

Suunto Garmin
Baserat i: Finland USA
Grundat: 1936 1989
Kompatibel med (oftast) Android + iOS Android + iOS
Datahantering Suunto App Garmin Connect
Prisvärd grundmodell: Suunto 3 Vivomove HR
Medelprisklas Suunto 7 eller Suunto 5 Vivoactive eller Venu
Dyrare men avancerad: Suunto 9 Garmin Fenix 6