Vivoactive 4 vs Venu

Garmin Vivoactive 4 eller Garmin Venu: vilken ska du välja?

Många ser Garmin Vivoactive som Garmins respons till Apple Watch klockorna. Varumärket har introducerad en rad nya smartfunktioner med varje nya generation av Vivoactive klockor. Vivoactive klockor erbjuder mycket mer än tränignsfunktioner och har praktiska extras som Garmin Pay betalning, musikspelare och mobilnotiser.

Men vad är grejen med Garmin Venu? Venu och Vivoactive 4 lanserades både under hösten 2019. Klockorna ser kanske lite annorlunda ut, men när man börjar gå igenom funktionerna märker man att de inte alls är så annorlunda. Vad är skillnaden mellan Venu och Vivoactive 4? Och är det värd att betala extra för den dyrare Venu modellen? Läs vidare, och lär dig allt som du borde veta om dessa två aktivitetsklockor från Garmin.

Garmin Vivoactive 4 vs. Garmin Venu: skillnader i design

Hur bekvämt en klocka känns på handleden är en viktig faktor, speciellt om du kommer att bära klockan 24/7. En avancerad aktivitetsklocka borda fungera i alla slags situationer från en vanlig dag på kontoret till en svettig träningsession på gymmet eller en löptur i regnet. När det gäller Venu och Vivoactive 4 har avsikten varit att optimera designen för träningssituationer. Klockorna är därför mycket praktiska men ändå så snygga att de går bra att bära de på kontoret. Både klockor har en rund bezel tillverkad av rostfritt stål, plasthöljen och ett 20 mm silikon armband som du kan lätt byta ut om du vill ändra på klockans stil.

Venu är lite lättare och tunnare jämfört med Vivoactive 4, men det handlar om en mycket liten skillnad som inte syns i vardaglig bruk. En större skillnad mellan dessa två klockorna har med storleken att göra. Vivoactive 4 är tillgänglig i två olika storlekar: Vivoactive 4 (45 mm) och Vivoactive 4S (40 mm). Venu finns bara i storlek 43 mm. Skillnaden i klockans storlek spelar en roll när det gäller klockans utseendet på din handled. Till exempel, om du vet att du har en liten handled kan det vara bäst att välja Vivoactive 4S.

För de som bryr dig om sin klockans färg, som vi vet är en viktig faktor för många, är det bra att veta att det finns fyra olika färger av Venu och sex olika färger av Vivoactive 4. Både klockor är vattentäta till 5 ATM och passar även bra för simmare!

En aktivitetsklocka med eller utan AMOLED?

Den största skillnaden mellan Vivoactive 4 och Venu har med skärmen att göra. Venu har en ljusstark och mycket färgrik 1.2" AMOLED skärm medan Vivoactive 4 klockans skärm är en 1.3" e-papperskärm. En e-papperskärm syns mycket bra i direkt solljus och är inte så energikrävande vilket syns i klockans batteriliv. Av dessa anledningar väljer Garmin ofta för e-papperskärmar.

I stället för en vanlig e-papperskärm är Venu utrustad med ett högklassig AMOLED pekskärm. Detta är inte något nytt gällande smartklockor. Samsung, Apple och andra har redan tidigare använt ljusstarkare skärmar i sina modeller. Många tycker att en klocka ser bättre ut med en AMOLED skärm. Färgerna är ju starkare och kontrasten högre, som är fördelar speciellt om du vill använda dig av klockans animerade träningsprogram. Det är dock viktigt att komma ihåg att AMOLED skärmar kräver mer energi som syns i mindre batteritid.

Finns det andra skillnader mellan Venu och Vivoactive 4?

Många älskar Garmin för sina innovativa funktioner som hjälper dig i att ta hand om ditt välmående och som gör det enklare att träna rätt. När det gäller dessa funktioner finns det inga skillnader mellan Venu och Vivoactive 4. Både modeller har samma sensorerna och ger dig lika noggranna data. Både klockor är även kompatibla med externa pulsbälten som kan vara en stor plus för de som ska ha extra noggranna mätvärden!

Både klockor har avancerad sömnregistrering som fungerar med hjälp av både puls och oximeter data. Både Venu och Vivoactive 4 håller även koll på dina stressnivåer och kan användas för registrering av menstruationscykeln. Klockorna erbjuder ett mångsidigt sortiment av animerade träningspass som gör det enkelt och roligt att träna när som helst. Välj din favorit från olika träningspass som yoga, pilates, styrketräning och cardio. Det finns inga synliga skillnader när det gäller funktionerna som du får på dessa klockor!

Borde du välja Venu eller Vivoactive 4? Det beror på vilka faktorer du föredrar som användare. Om du är sugen på en färgrik och ljusstark AMOLED är venu ditt val, men om du istället vill ha längre batteritid borde du välja Vivoactive i stället. Det är också bra att vara medveten om skillnaden i klockornas pris. Venu är en lyx modell och kostar lite mera jämfört med Vivoactive 4.


Jämförelse: Garmin Venu vs Vivoactive 4

Garmin Vivoactive 4 Garmin Venu
Lansering 2019 2019
Storlek 40mm (4S), 45mm (4) 43mm
Vikt 40g (4S), 50,5g (4) 46,3g
Skärm 1.3" (260 x 260 pixlar), e-papperskärm 1.2" (390 x 390 pixlar), AMOLED
Sensorer GPS, GLONASS, Galileo, Garmin Elevate handledspulsmätning, kompass, höjdmätare, gyroskop, Pulse Ox mätning av syremätnad i blodet, termometer och accelerometer GPS, GLONASS, Galileo, Garmin Elevate handledspulsmätning, kompass, höjdmätare, gyroskop, Pulse Ox mätning av syremätnad i blodet, termometer och accelerometer
Batteriliv 8 dagar som smartklocka, 6 timmar med GPS 5 dagar som smartklocka, 6 timmar med GPS
Anslutningar Bluetooth, ANT+, Wi-Fi Bluetooth, ANT+, Wi-Fi
Vattentät till 5 ATM 5 ATM
Mobilnotiser Ja Ja
Garmin Pay Ja Ja
Lagringsutrymme för musik Ja Ja
Animerade träningsguider Ja Ja