Diamantens klarhet är en avgörande faktor som påverkar värdet och utseendet hos ädelstenen. Diamanter bildas över tid djupt inom jorden, där ett extremt tryck och hög temperatur omvandlar kol till diamanter. När kol utsätts för enorm värme och tryck djupt inom jorden, sker en process under vilken många interna avvikelser formas inom diamanten. Det är ganska vanligt under denna långa och komplexa process att diamanter kristalliserar andra mineraler eller uppvisar mindre avvikelser.

Dessa oönskade avvikelser i diamanter, typiskt benämnda som interna inneslutningar och yttre repor eller streck, är inte direkt fel, eftersom de helt enkelt indikerar stenens naturliga ursprung.

En diamants slutliga klarhet bestäms av antalet och kvaliteten på dessa avvikelser. Mer precist, vid bedömning av diamanternas klarhet, fokuserar man på hur alla dessa naturliga egenskaper hos diamanten, dvs. interna inneslutningar och yttre streck, inklusive deras antal, storlek, form och placering tillsammans påverkar diamantens övergripande utseende.

Perfekt klarhet existerar inte, men ju närmare en diamant kommer till denna teoretiska "perfekta klarhet", desto bättre är dess glans och därmed är den mer värdefull.

Är det okej att köpa en diamant med inneslutningar eller fel?

Var inte orolig för inneslutningar eller potentiella streck i diamanter. Många inneslutningar är typiskt så små att de inte är synliga för blotta ögat. Tränade bedömare, som kan upptäcka dem med kraftfulla förstoringsglas, behövs för att identifiera dem.

Till exempel är det praktiskt taget omöjligt att märka synliga skillnader mellan den högsta VS1-klassificeringen och den tredje högsta SI2-klassificerade diamanterna utan en expert, även om det finns betydande teoretiska skillnader i deras kvalitet. För den genomsnittliga konsumenten är en diamants klarhet således ett element att vara medveten om, men inte att överdrivet fokusera på.

Hur påverkar klarheten diamanternas glans?

En diamant med lägre klarhetsbetyg och därmed fler interna inneslutningar påverkar dess glans, vilket gör den mattare. Inneslutningar förhindrar att ljus bryts och reflekteras inuti stenen, vilket sänker diamantens klarhetsbetyg och får den att verka grumligare.

Att förstå detta hjälper till att uppskatta de individuella skillnaderna i diamanter och att välja en sten som uppfyller både personliga preferenser och budget.

GIA Klarhetsskala

Mängden och betydelsen av inneslutningar bedöms med GIA:s klarhetsskala för diamanter, utvecklad av GIA, en av världens mest kända och äldsta diamantbearbetare. Du kan hitta skalans klassificeringar i tabellen nedan.

VS1 Mycket små inneslutningar (Very Slightly Included) Diamanter innehåller mycket små punktformiga inneslutningar eller de som är något större än en punkt, som kan observeras med 10x förstoring. Inneslutningar får inte finnas på diamantens bord.
VS2 Mycket små inneslutningar (Very Slightly Included) Diamanter innehåller mycket små punktformiga inneslutningar eller de som är något större än en punkt, som kan observeras med 10x förstoring. Inneslutningar på bordet är tillåtna.
SI1 Något inneslutningar (Slightly Included) Diamanter innehåller inneslutningar som inte är synliga för blotta ögat. En expert kan enkelt identifiera inneslutningarna i stenen med 10x förstoring.
SI2 Något inneslutningar (Slightly Included) Diamanter innehåller inneslutningar som inte är synliga för blotta ögat. Inneslutningarna kan även urskiljas utan förstoring men påverkar inte stenens glans.
I1 Inneslutningar Stenen har större inneslutningar som en expert kan se utan förstoring. Inneslutningarna är inte tydligt synliga och påverkar inte stenens glans.
I2 Inneslutningar Stenen har större inneslutningar som en expert kan se utan förstoring. Inneslutningarna påverkar något stenens glans.
I3 Inneslutningar Stenen har större inneslutningar som en expert kan se utan förstoring. Inneslutningarna påverkar tydligt stenens utseende.

På denna skala är det bara inneslutningarna i de lägre klasserna som är tillräckligt signifikanta för att vara märkbara för blotta ögat. Inneslutningar påverkar sällan stenens gnista.