Vad är GIA-skalan och vad säger den om din diamants kvalitet?

Vi föreställer oss ofta diamanter som kristallklara, färglösa stenar, men i verkligheten finns det ganska mycket variation i färg.

En av diamanternas fyra C står för ordet färg (color). Diamanter finns i alla möjliga färger, och vissa av dem, som rosa, blå och jämnt gula diamanter, är mycket värdefulla. I klassiska klara diamanter är dock färgfel som gulfärgning inte önskvärda. Värdet på klara diamanter ökar ju mindre färg stenen har.

Diamantens färg på GIA-skalan

Diamanters färger bedöms med den så kallade GIA-skalan, uppkallad efter dess utvecklare och kanske världens mest kända diamanttillverkare, GIA. Bedömningen sker i en miljö där ljus som reflekteras av yttre ytor inte påverkar diamantens färg. Det är svårt att se färgfel på diamanter med blotta ögat, just för att alla omgivande element påverkar dess klara utseende.

GIA-skalan är organiserad alfabetiskt. Bokstaven D representerar den klaraste möjliga färgen, och bokstäverna fortsätter i alfabetisk ordning till Z, vilket representerar stenar med mest synlig färg.

Varje diamant jämförs med den så kallade Master Set-skalan, som består av stenar som representerar perfekta exempel på de olika kategorierna på skalan. Det är lättare att bedöma en sten innan den sätts i smycken, eftersom smyckets metall kan påverka dess färger. Betydelsen av en diamants färg ökar med stenens storlek i karat. Större stenar avslöjar färgfel lättare än mindre stenar.

Nedan hittar du hela GIA-skalan:

Färglös D, E, F Det finns mycket lite skillnad mellan D, E och F diamanter. Dessa diamanter passar bäst med vitt guld eller platina, eftersom den färg som reflekteras av gult guld påverkar negativt den färglösa utseendet på en klar diamant.
Nästan färglös G, H, I, J Eftersom G-J diamanter kan visa svaga tecken på färg (inte synliga för det blotta ögat), passar de bäst med gult guld. Vitt guld och platina passar också dessa diamanter. Denna kategori av diamanter är extremt populär på grund av sitt utmärkta värde för pengarna.
Svagt tonad K, L, M Från bokstaven K och framåt kan en svag gul ton vara synlig för det blotta ögat. Dessa diamanter passar väl med gult guld på grund av deras varma ton.
Mycket ljus färg N-R Färgen på N-R klassens diamanter är lätt att märka med blotta ögat som en gulaktig eller brunaktig ton. Diamanter i denna klass är betydligt mer överkomliga.
Ljus färg S-Z S-Z diamanter anses av många vara bortom den acceptabla nivån av färginnehåll, särskilt om du letar efter en traditionellt klar diamant.