Funderar du på att fria eller drömmer du bara om att förlova dig? I den här guiden har vi sammanställt nästan allt du behöver veta om att välja en förlovningsring. I den här guiden utforskar vi:


Innehållsförteckning:Kort om förlovningens historia

Ringen blev en symbol för initiation och äktenskap under medeltiden, och i de nordiska länderna började särskilt de rikare klasserna bära förlovningsringar på 1500-talet. Till en början bars förlovningsringen endast av bruden, men senare började den även synas på männens vigselringar. Ännu i början av 1900-talet var det vanligt att en förlovning var en "trepartsaffär" mellan bruden, brudgummen och den "trolovade", vanligen brudgummens far.


I Sverige och många andra länder är det allmänt att förlovnings- och vigselringen bärs på ringfingret. Denna sed har ärvts från de gamla egyptierna, som trodde att ett blodkärl förband hjärtat och det vänstra anonyma fingret. Romarna kallade detta uppfunna blodkärl för Vena Amoris, eller kärleksvenen. I andra kulturer kan förlovningsringen med tiden ha burits på t.ex. tummen eller långfingret.


Förr kallades förlovning för trolovning, vilket fungerade som ett slags proväktenskap innan paret eventuellt skulle gifta sig. Idag väljer många par att enbart förlova sig utan att ingå äktenskap. Detta innebär att termen förlovning på senare tid fått en ny innebörd.Budget: vem ska betala för förlovningsringen och hur mycket ska förlovningsringen kosta?

Internet är fullt av olika riktlinjer för hur mycket en förlovningsring borde kosta. Vissa talar om den sk. tremånadersregeln: förlovningsringen borde kosta 3 månadslöner. Denna "regel" härstammar från diamantföretagets De Beers marknadsföringskampanjer. I ett försök att öka försäljning av diamanter ville de övertyga konsumenter att diamanten var den ultimata symbolen för kärlek. Vi på Klockmagasinet tycker att den bästa ringen är den som passar just din budget. Kolla upp bl.a. våra populära och prisvärda Lykka-ringar och hitta din perfekta förlovningsring.

Förlovningsringar kostar allt från stålringar för några hundra kronor till diamantringar för tiotusentals kronor. Priset på en förlovningsring består av flera faktorer:

 • Ringens guldhalt
 • Diamantens karat
 • Antal diamanter
 • Diamantens renhet
 • Förlovningsringens designer
 • Hållbar tillverkning

Vem betalar?

Traditionellt köps en förlovningsring av den person som föreslår äktenskap. Oftast är det mannen, men i modern tid kan det vara vilken partner som helst. I vissa kulturer eller relationer kan dock paret välja att dela på kostnaden för förlovningsringen eller välja ringarna tillsammans. I slutändan är vem som köper förlovningsringen ett personligt beslut som bör baseras på parets preferenser, ekonomiska situation och kulturella traditioner.


I nästa avsnitt ska vi titta lite närmare på de olika material som används i förlovningsringar.Förlovningsringens material

Guld och silver är inte de enda alternativen när det gäller material till vigselringar. Om du köper en ring enbart baserat på vilken typ av sten du vill ha i ditt smycke, är det som att välja en tårta enbart baserat på dess glasyr. Diamanten kan vara den del av ringen som först fångar ditt öga, men även smyckets metall kommer att spela en roll för det slutliga utseendet. Kommer du att välja en mer traditionell ädelmetall som guld eller silver, eller kanske du vill ha något helt annat? Ta en titt på dina alternativ innan du väljer, kanske du hittar en ny favorit.

kihlasormusten eri materiaalit

Platina

Platina var populär som smyckesmetall fram till början av 1900-talet, då den togs bort från smyckesmarknaden för att användas i militärt syfte under världskrigen. Det är alltså en vackert glänsande och lystergivande metall, men också en mycket hållbar sådan, som dess historia antyder. Under de senaste decennierna har platina också återfått sin popularitet som ringmaterial.

Utseende: Platina kännetecknas av en mjuk, blek lyster. Visste du att platina är en mer sällsynt ädelmetall än guld? Som material är platina också tyngre än guld (upp till 40 % om man jämför med 14K-guld) och är inte känsligt för oxidation.

Underhåll: Under årens lopp kan platina slitas och repas något vid användning. Din guldsmed kan dock polera och slipa ringens yta för att ta bort synliga repor och återställa metallens glans.


Guld

Guld har alltid varit en klassiker när det gäller material till förlovnings- och vigselringar. Varmt gult guld, rödaktigt roséguld och kallt vitt guld är alla älskade tidlösa alternativ.


Några populära förlovningsringar i guld:


Utseende: Guldets färg påverkas av andra ädelmetaller som blandas med det. Det finns hundratals olika färgkombinationer, men nedan har vi samlat de mest populära:

 • Gult guld: Rent guld + lite silver + lite koppar för att ge värme åt tonen
 • Vitt guld: Rent guld + palladium + silver eller nickel, koppar och zink
 • Grönt guld: i verkligheten ett gulaktigt-gyllene utseende. Rent guld + silver
 • Rött guld och roséguld: rent guld + koppar. Ju mer koppar, desto rödare nyans.

Underhåll: Polering med en polerduk för att få tillbaka glansen


Några populära förlovningsringar i vitt guld:


Sterling silver

Sterling silver har alltid varit högt värderat, och en gång i tiden ansågs det till och med vara mer värdefullt än guld. Idag är det en av de mest prisvärda ädelmetallerna. Sterling är en blandning av rent silver och antingen koppar eller någon annan metall som gör legeringen mer hållbar. Även om det är hårdare än rent silver är det ett mjukare material än andra metaller.

Utseende: Sterling kan variera i nyans från ljust till mer gråaktiga färger. Ytan kan vara matt eller blank.

Underhåll: Silver missfärgas, så var försiktig med att bevara det. Förvara din ring på en torr plats, t.ex. i en smyckesväska.


Kobolt

Den skinande vita legeringen utvecklades ursprungligen för medicin- och flygindustrin. Denna mer moderna bröllopsmetall är upp till fyra gånger mer hållbar än platina, så koboltsmycken har en mycket lång livslängd.

Utseende: Kobolt är en kall vit metall som påminner mycket om platina.

Underhåll: Kobolt som material repas inte så lätt. Denna metall är också lätt att forma i efterhand om smyckets storlek t.ex. behöver minskas eller ökas.


Rostfritt stål

Kanske inte alls ett traditionellt alternativ, men det finns många anledningar till varför du bör överväga rostfritt stål som material till din förlovningsring. Materialet är starkt, tål slitage och priset för materialet är skyhögt.

Utseende: Det blanka men jordnära materialet tilltalar många som vill ha en lite modernare look. Stålytan kan slipas till en ren glansig eller matt yta som passar din smak.

Underhåll: Lätt att underhålla genom att tvätta med diskmedel, vatten och torka med en mjuk handduk.


Titan

Titan var ursprungligen populärt inom industrin, men har även gjort sig ett namn inom förlovningsringar - särskilt inom herrsmycken. Detta beror till stor del på titanets ultralätta utseende, som särskilt tilltalar dem som inte har burit smycken tidigare.

Utseende: Svarta, grå och silverfärgade nyanser beroende på slipningsprocessen

Underhåll: Titan är en mycket tålig metall som är nästan omöjlig att repa. Observera! Titansmycken kan inte ändras i storlek.


Diamantens infattning

Smyckesdesigners har ett antal olika tekniker för att fästa ädelstenar på en ring. Dessa infattningsstilar har en inverkan på ringens utseende och stil. Förutom det estetiska är det värt att fundera över hur infattningen påverkar vardagslivet - utstickande diamanter är vackra, men det är mer sannolikt att de fastnar på kläder. Nu tar vi en titt på de vanligaste infattningsteknikerna.

timantin istutukset

Bezelfattning är en sluten cirkulär fattning där ädelstenen är inbäddad så att endast stenens yta är synlig. Djupet på infattningen och tjockleken på omkretsen kan variera. Bezelfattningen är praktisk eftersom den inte har några skarpa hörn. Planteringstekniken håller stenen på plats. Denna stil är särskilt lämplig för personer med en aktiv livsstil.


Klofattning är kanske den mest traditionella och populära infattningen för förlovnings- och vigselringar. Denna infattning gör det möjligt att framhäva diamanten på ett vackert sätt och avslöja största möjliga yta av diamanten. Diamanten fästs i ringen med små metallspikar som håller diamanten stadigt på plats. Infattningen är något ömtåligare och det är därför tillrådligt att låta en guldsmed kontrollera ringen med jämna mellanrum så att infattningen kan repareras och förstärkas.


Kanalfattning stenarna fästs i ringen i en kanal som graverats in i ringen, som namnet antyder. Denna teknik är särskilt populär om du vill använda flera små stenar i en ring. Denna typ av infattning gör att stenarna kan sättas mycket nära varandra, i en vackert sammanlänkad rad.


Pavéfattning Pavéfattning används som kanalfattning i ringar med flera små stenar. Vid denna teknik fästs stenarna i små hål som borrats i ringens kropp. Med denna teknik kan upp till hela ringens yta täckas med en gnistrande och trendig pavéliknande diamantbeläggning.


Halo-ringar använder två eller flera olika infattningstekniker för att fästa diamanterna. Den större stenen i mitten är ofta infattad i en bezelfattning eller kloinfattning, medan de mindre stenarna runt omkring är infattade i en kanal- eller pavéinfattning. Kombinationen av flera infattningstekniker gör att smyckesdesignern kan skapa en mångsidig smyckesdesign, där olika ädelstenar och slipningsstilar också kan kombineras.


Ringens stil

När du har valt material är det dags att fundera på vilken typ av ring du vill ha. För många människor är ringens stil den viktigaste faktorn, bortsett från priset, när de väljer en ring. Ofta vill man antingen ha en enkel ring (t.ex. en enkel förlovningsring) eller en diamantring med en mer imponerande infattning.

kihlasormukset tyylin mukaan

Solitärringen är en klassiker bland diamantringar. En enstensring är, som namnet antyder, en ring med en enda ädelsten infattad. En ädelsten kan sättas in i ringen med olika infattningsstilar, men kallas ofta för en kloinfattning. Solitärringen är en tidlös och klassisk ring som är ett populärt val för många.

Några populära solitärringar:


En alliansring är en ring runt vilken diamanter cirkulerar hela vägen runt. När du bär en alliansring är ringen alltid i rätt position, eftersom diamanterna gnistrar lika vackert från alla håll!

Några populära alliansringar:


I haloringen är den större diamanten i mitten av ringen omgiven av en ring av mindre diamanter som lyser upp och framhäver den centrala stenens fantastiska gnistrande.

Några populära haloringar:


Chevronringar är ett populärt val för antingen en vigsel- eller förlovningsring, eftersom den är så lätt att kombinera med en annan ring. Chevronringen slingrar sig runt stenen i den andra ringen och förenar ringarna till en vacker helhet.

Några populära chevronringar:


Flerstensringen är infattad med flera ädelstenar. Stenarna kan vara prydligt ordnade i rader eller till exempel bilda ett mönster. är infattad med flera ädelstenar. Stenarna kan vara prydligt ordnade i rader eller till exempel bilda ett mönster.

Några populära flerstenssringar:


Skillnaden mellan en förlovningsring och en vigselring

Som tecken på förlovning bär båda parter traditionellt en förlovningsring på det vänstra ringfingret. Särskilt förr i tiden sågs förlovningsringen som ganska enkel och valet föll ofta på en stenfri ring. Efter giftermålet får kvinnan en vigselring vid sidan av förlovningsringen, som vanligtvis är en mer lyxig diamantring. Vid bröllopet byts mannens förlovningsring ut mot en vigselring. Numera väljer många par att skaffa en vigselring till mannen också, vilket är acceptabelt men inte obligatoriskt. Allt fler vill att förlovningsringen ska vara en fin och sprallig diamantring, medan vigselringen är mer klassisk. En förlovningsring, eller ens en vigselring, är inte obligatorisk, men är i praktiken en tradition som nästan alla par fortfarande vill följa. Endast den evangelisk-lutherska vigselordningen gör ringen obligatorisk. Enligt den evangelisk-lutherska vigselordningen kan ett äktenskap inte ingås utan en ring. Ringar krävs inte för ett borgerligt äktenskap, men kan bytas ut om så önskas.


Kombinering av förlovningsring och vigselring

När du väljer ringar, särskilt till bruden, är det viktigt att tänka på hur förlovnings- och vigselringarna kommer att passa ihop.

kihla- ja vihkisormus yhdistelmät

1. Enkel och tidlös. Den traditionella släta förlovningsringen är en utmärkt matchning för en mängd olika radringar. Denna kombination är också mycket klassisk.


2. Klassiskt och pråligt En traditionell enkel förlovningsring och en diamantring är en klassisk kombination. En minimalistisk solitärring kan också gnistra bredvid en enkel ring.


3. Gnistrande. Om du vill skapa en riktigt gnistrande kombination kan du till exempel välja två olika alliansringar.


4. En vacker helhet. En chevronring är särskilt väl lämpad för en haloring eller en solitärring. En chevronring kommer att linda sig runt stenen i den andra ringen för att skapa en vacker helhet.


Storleksguide

Ska du överraska din älskade med en speciell ring? En av de viktigaste sakerna att tänka på när man köper en ring är att se till att den passar perfekt. Men att bestämma rätt ringstorlek kan vara en utmaning, särskilt om du vill hålla ditt frieri hemligt.


Varför är det viktigt med rätt ringstorlek?

En välsittande ring ser inte bara bättre ut, den är också bekvämare att bära. Om ringen sitter för hårt kan den orsaka obehag, hudirritation och till och med smärta. Om ringen å andra sidan sitter för löst är risken större att den tappas bort. Dessutom kan det vara svårt att ändra storlek på ringen beroende på modell.


Så mäter du storleken på en ring hemma

Ett av de bästa sätten att mäta storleken på en ring är att använda en ringmätare. Du kan enkelt beställa en ringmätare från Klockmagasinets onlinebutik. Med en ringmätare kan du få en exakt ringstorlek och du behöver inte gissa om storleken är rätt. Beställ en ringmått genom att klicka här.


Faktorer som påverkar ringens storlek

Storleken på en ring kan påverkas av ett antal faktorer, t.ex. tid på dygnet, temperatur och viktvariationer. Det är bäst att mäta din ringstorlek i slutet av dagen när dina fingrar är något större. Dessutom tenderar fingrarna att svälla vid varma temperaturer, så det är bäst att undvika att mäta din ringstorlek en varm dag.


Hur tar man reda på ringstorleken i hemlighet?

Om du vill överraska din älskade med en ring kan det vara en utmaning att ta reda på deras ringstorlek utan att de vet om det. Det finns dock flera sätt att göra det diskret:

 • Låna hans befintliga ring och mät ringens innerdiameter. Om innerdiametern t.ex. är 17 mm är ringstorleken 17.
 • Fråga en vän eller familjemedlem om de känner till hennes ringstorlek.
 • Rita av insidan av en ring på papper och mät innerdiametern. Innerdiametern är densamma som ringens storlek.


Kan jag ändra storleken på ringen efter köpet?

Om du har köpt en ring och den inte passar ordentligt kan du ändra storleken på den med upp till en millimeter, beroende på modell. Det är dock inte alla ringar som går att ändra storlek på, och vissa ändringar kan påverka ringens integritet. Det är bäst att rådfråga en guldsmed innan du försöker ändra storleken på en ring.


Vanliga frågor och svar

Vilken är den vanligaste ringstorleken för män?

Den mest populära ringstorleken för män är mellan storlek 18 och 21. Tänk på att detta inte är en bra grund för att fatta ett köpbeslut. Det är viktigt att ringen passar perfekt på ditt finger, så det är bättre att mäta ditt finger och din partners finger för att få rätt storlek.


Vilken är den vanligaste ringstorleken för kvinnor?

Den mest populära ringstorleken för kvinnor är mellan 15 och 18 storlekar. Tänk på att detta inte är en bra grund för att fatta ett köpbeslut. Det är viktigt att ringen passar perfekt på ditt finger, så det är bättre att mäta ditt finger och din partners finger för att få rätt storlek.


Är herr- och damstorlekar desamma?

Ja, det stämmer. Storlekar kan rapporteras på olika sätt, men herr- och damstorlekar är alltid desamma.


Vilket finger används ringen på?

Vigselringen bärs på vänsterhandens ringfinger.
Mest populära ringar just nu

Trevligt att du vill utforska de olika förlovningsringarna tillsammans med oss. Men om du fortfarande letar efter den perfekta förlovningsringen rekommenderar vi att du tittar i följande kategorier.